13-12-2021

Et gammelt ordsprog siger; det er ikke størrelsen, men gørelsen!

Det samme gælder faktisk for fyrværkeri, her er det ikke størrelsen på f.eks. batteriet eller raketten der bestemmer om det er et godt batteri eller en god raket. Der er et fast regelsæt for hvor meget krudt vi må komme i de forskellige artikler og hvor meget de må sige bang.

”Jeg skal bare have den største raket”

Den største ren fysisk eller effektmæssigt på himlen? I Danmark ser vi i dag, flere og flere eksempler på vildledning af forbrugeren, ved at pakke fyrværkeri ind i større emballage, for at snyde forbrugerne til at tro de får mere for pengene. Det er ikke kun inden for fyrværkeri vi ser denne tendens. Ved kosmetik, fødevarer og andre forbrugsvarer er tendensen også særdeles fremtrædende.

Alt sammen med det formål at få det til at virke som om man får mere for pengene. Fragten er en af de største omkostninger på fyrværkeri. Jo større raket, jo mere af prisen går til fragt. En raket må maksimal indeholde 75 gram krudt i Danmark, hvordan vi så benytter de 75 gram er der lidt forskellige variationer på. Den store 4” kugleraket som bare er en lille 1,5” pakket ind i en større skal, benytter hele 30 gram krudt på at komme i luften, hvilket efterlader 45 gram til det sjove. En ægte cylinderraket eller kugleraket på 70-75 gram benytter kun 16-18 gram krudt på at lette, hvilket efterlader 57-59 gram til effekten. Det er en væsentlig forskel og det ses tydeligt på himlen.

Tommelfingerreglen er, en kugleraket må helst ikke være meget større end 2,5” og en cylinderraket en diameter på maks 35 mm, når vi snakker 70-75 grams raketter. Alle AFAC’s raketter er lavet ud fra det mest optimale forhold imellem krudt til motoren og krudt til effekten. De virker måske små i størrelsen, men effekten er den bedste der fås!

Lad jer ikke snyde af størrelsen, men kig på NEM i effekten. Kun AFAC oplyser NEM i effekten!